Rask mus Facebook'e!

Monday 17 June 2013

¡BUEN VIAJE! ir 10 naudingų patarimų keliaujantiems į Ispaniją



M. de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas gegužės 20 d. Vero cafe@VDU surengė paskutinį renginį prieš vasaros atostogas, kurio pavadinimas linkėjo geros kelionės (isp. ¡BUEN VIAJE!). Klubo nariai ir renginio dalyviai pasakojo įspūdžiais ir nuotykius iš saulėtosios šalies bei dalino patarimus būsimiems Ispanijos lankytojams. Daugybė Ispanijos miestų buvo aplankyta ir dar daugiau nuotraukų pridaryta, į kurias žiūrint kilo vis didesnė pagunda išvykti bent savaitei į koridų kraštą. Buvo pristatyta ir Balearų salynui priklausanti Maljorkos sala, kuri taip pat pakerėjo nuostabiu kraštovaizdžiu. „Kelionę“ paįvairino gyvai atliekamos ir gitara akomponuotos ispaniškos dainos. Kad nesumanytų svečių pilvai groti maršus, renginio organizatoriai kvietė paskanauti įvairių vaišių tiesiai iš Ispanijos.  
Beveik dvi valandas trukęs renginys sukvietė nemažą būrį smalsuolių, kurie dar tik svajoja ar iš tiesų ketina pasilepinti ispaniška saule ir pasipliuškenti Viduržemio jūroje ar Atlanto vandenyne.
O ko lauki Tu? Čiupk draugus už parankės ir skrisk į pietus, į Ispaniją ar Maljorką! Karšto temperamento žmonės ir amžina vasara alsuojantis kraštas įkaitins kiekvieną ir suteiks neišdildomų įspūdžių! Tik nepamiršk fotoaparato, kiekviena akimirka – vertinga.
 Justė Kazbaraitytė

10 naudingų patarimų keliaujantiems į Ispaniją:

1.     Išmokite bent kelias ispaniškas frazes. Tai ne tik padės susikalbėti su anglų kalbos nemokančiais ispanais (o jų tikrai daug), bet kartu taip nusipelnysite vietinių žmonių palankumo ir visuomet sulauksite itin malonaus aptarnavimo.
2.     Fiesta – tas magiškas žodis, kuris ne vienam asocijuojasi su pačia Ispanija. Iš tiesų šioje šalyje visuomet bus laiko ir išteklių fiestoms, kad ir kokia sunki ekonominė krizė. Pravartu žinoti, kad 10 valandą vakaro, kaip esame įpratę Lietuvoje, Ispanijoje fiestos nevyksta. Iš namų į miestą verta išeiti tik apie 1 valandą nakties, o geriausi klubai (ispaniškai vadinami discotecas) atidaromi tik apie 3 val. Pati smagiausia fiestos pabaiga – paplūdimyje, apie 7 valandą ryto, kuomet daugelis miestelėnų jau keliauja į darbus. Tuomet supranti garsiojo ispaniško posakio ¡Viva la vida loca! reikšmę.
3.     Planuodami savo dienas Ispanijoje, nepamirškite siestos! Siesta, kurią Lietuvoje vadintume neįtikėtinai ilga pietų pertrauka, trunka nuo 14 iki 17 valandos. Kol ispanai ilsisi, miesto gyvenimas tiesiog sustoja.
4.     Nevadinkite katalonų ispanais. Katalonija yra autonominis Ispanijos regionas, kurio sostinė – Barselona. Katalonai tarpusavyje bendrauja katalonų kalba, o daugelis iš jų neretai pasvajoja, kad ateityje Katalonija bus dar viena valstybė Europoje.
5.     Visose turistų pamėgtose vietose saugokite savo asmeninius daiktus: rankines, fotoaparatus, kameras, pinigines. Ypatingai svarbu nepamiršti šio patarimo Barselonoje, kuri 2009 metais buvo pripažinta Europos vagių sostine.
6.     Ispanijoje vis dar tęsiasi šalį alinanti ekonominė krizė, todėl streikai ir piketai tapo vietinių žmonių kasdienybe. Neretai organizuojami masiniai streikai, galintys sutrukdyti įprastą kasdienybę. Lankantis turistų informacijos centruose, pravartu paklausti ar kažkas panašaus nevyks jūsų viešnagės metu . Tiesa, nors streikai Ispanijoje ir labai triukšmingi, dažniausiai yra taikūs.
7.     Dėkokite, atsiprašykite ir sveikinkitės visuomet! Ispanai iš tiesų yra labai malonūs ir draugiški, todėl nenustebkite, kad net visiškai nepažįstamas žmogus gatvėje su jumis pasisveikins. Suklydus visuomet padės magiškas žodelis „atsiprašau“ (isp. perdón).
8.     Churros con chocolate – vienas žymiausių saldžių ispaniškų patiekalų, priversiantis pirštus apsilaižyti kiekvieną smaližių. Šis skanumynas tradiciškai yra valgomas sekmadienio pusryčiams. Tiesa, jo nerasite kiekviename restorane, todėl dairykitės specialios kavinės, pavadinimu Churreria.
9.     Apsistojus ilgesniam laikui Ispanijoje arba norint kelionės metu neišleisti daug pinigų, patartina apsipirkti vietinėse turgavietėse (isp. mercado). Čia rasite šviežių daržovių ir vaisių, įvairiausių mėsos bei žuvies gaminių. Puiki lauktuvė namiškiams – gabalėlis ispaniško serrano  kumpio.
10.  Vidutiniškai 300 dienų per metus Ispanijoje yra saulėtos. Visgi sausio mėnesį pirštinių gali prireikti net ir pietų Ispanijoje. Labiausiai turistų pamėgtas mėnuo – rugpjūtis, tuomet į Ispanijos kurortus suvažiuoja ne tik lankytojai iš viso pasaulio, bet ir patys ispanai, gyvenantys atokiau nuo jūros. 

¡BUEN VIAJE AMIGOS!
 Vigilija Žiūraitė










1 comment: