Rask mus Facebook'e!

Tuesday 23 December 2014

„Kalbų Kalėdos“ – jauki studentų ir dėstytojų šventė

Gruodžio 11-ąją VDU UKI pakvietė švęsti „Kalbų Kalėdas“ – kultūrų įvairovės ir daugiakalbystės pripildytą žiemos šventę. Popietę pradėjusios Kalėdų Senelio elnėmis prisistatę Miguelio de Cervanteso klubo narės Gintarė ir Ieva, paragino nieko nelaukti ir sužinoti kuo daugiau Šv. Kalėdų ir Naujųjų Metų tradicijų iš viso pasaulio.

Suomiją galima laikyti Kalėdų sostine, juk būtent Laplandijoje gyvena pats Joulupukki (liet. Kalėdų
Senelis). Taip teigė VDU Šiaurės klubo nariai, papasakoję apie žiemos šventes šioje šalyje. Mažame Rovaniemi miestelyje, kartu su savo žmona ir elfais gyvenantis Kalėdų Senelis kasmet sulaukia daugybės lankytojų. Pasakiško Kalėdų miestelio vaizdai susirinkusiems padėjo bent jau mintimis nukeliauti į Šiaurės ašigalį ir pasvajoti apie pasivažinėjimą po sniegynus elnių traukiamomis rogėmis.

M. de Cervanteso klubo merginos pristatė pačius įdomiausius faktus apie ispaniškas Kalėdas.
Pavyzdžiui, kad ispanai dovanų sulaukia ne tik gruodžio 25, bet ir sausio 6 dieną. Ispanijoje niekuomet neegzistavo Kalėdų Senelio personažas, o vaikams dovanas atnešdavo Trys Karaliai. Vis dėlto dabar pietų šalyje populiaru sulaukti dovanų abejomis progomis. Dar viena neįprasta tradicija Ispanijoje – Naujųjų Metų išvakarėse, laukiant kol laikrodis išmuš vidurnaktį ir skaičiuojant paskutines dvylika sekundžių, suvalgyti po vieną vynuogę, tikint, kad sėkmė lydės ištisus metus. Šią tradiciją išbandę renginio svečiai sutiko – ispanai tikrai pašėlę, jeigu sugeba taip greitai sukramtyti vynuoges! Po nuotaikingų užduočių klubo narės padainavo dainą „Feliz Navidad“ (liet. „Linksmų Kalėdų“).

Vokiečių kalbos dėstytoja Gintarė Gelūnaitė-Malinauskienė kartu su studentėmis atskleidė, kad Vokietijoje vaikai dovanų taip pat sulaukia du kartus, ne tik per Kalėdas, bet ir gruodžio 6-ąją, kuomet po šalį keliauja Šv. Nikolajus. Žiemos šventės šioje šalyje neįsivaizduojamos be Kalėdinių mugių (vok. Weihnachtsmarkt), kuriose žmonės bendrauja, linksminasi, apsiperka ir iš puodelių skanauja karštą vyną. Būtent tokie tradiciniai vokiški puodeliai buvo padovanoti tiems renginio svečiams, kurie įdėmiausiai klausėsi pristatymo.

Itališka virtuvė žavi bene kiekvieną, todėl ir Leonardo da Vinci klubo prezidentė Monika papasakojo kuo italai vaišinasi per Kalėdas. Tikras šventinio stalo karalius – Kalėdinis pyragas (it. panettone), kurį italų klubas patiekė ir į „Kalbų Kalėdų“ vaišių stalą. Klubo narės taip pat pasiūlė visiems kartu pabandyti sudainuoti itališką Kalėdų dainą bei pamokė šventinių frazių.

Anglų kalbos dėstytoja Larisa Voronova susirinkusiems uždavinėjo klausimus apie Rusijoje populiarius Kalėdų ir Naujųjų Metų šventimo papročius ir patiems gudriausiems už teisingus atsakymus padovanojo po stilizuotą snaigę. Taip popietės svečiai sužinojo, kad Kalėdos Rusijoje yra minimos sausio 7-ąją, tačiau pačia didžiausia metų švente išlieka Naujųjų Metų sutikimas, lydimas vaišių ir fejerverkų gausa. Galiausiai dėstytoja visus nustebino sudainavusi tradicinę kalėdinę dainą rusų kalba.

Programą užbaigė lietuviškų kalėdinių tradicijų pristatymas. Tačiau dar nespėjus įpusėti pasakojimo, į duris pasibeldė netikėtas, bet labai džiugiai sutiktas svečias – pats Kalėdų Senelis! Pasidabinęs raudonu kostiumu ir nešinas dovanų maišu, jis teigė atvykęs apdovanoti pačių geriausių dėstytojų ir studentų. Senelis sveikino VDU UKI „Tandem“ projekto dalyvius bei įteikė pažymėjimus, patvirtinančius, kad šie šaunuoliai visą pusmetį gilino kalbų žinias. Dovanų sulaukė ir UKI kolektyvas bei tie, kurie nepabijojo padeklamuoti eilėraštį. Kalėdų Seneliui paraginus visiems sustoti į ratą, renginio svečiai smagiai sušoko „Šiaudų batus“.

Vėliau susirinkusieji galėjo paskanauti tradicinių šventinių patiekalų iš įvairių šalių. Taip pat atsirado nemažai norinčių įsiamžinti su Kalėdų Seneliu, o linksmame šurmulyje buvo įmanoma girdėti šnekučiuojantis apie tai, kad M. de Cervanteso klubo pasiūlyta idėja švęsti „Kalbų Kalėdos“ galėtų tapti dar viena gražia VDU UKI tradicija. To ir palinkėkime!
Viglija Žiūraitė
Jono Petronio ir Indrės Čepulytės fotoreportažas

No comments:

Post a Comment