Rask mus Facebook'e!

Monday 14 April 2014

Festivalyje „Primavera en español“ – kūrybinės dirbtuvės ir telenovelės premjera

Balandžio 9 dieną, jau įpusėjus pirmajai festivalio „Primavera en español“ savaitei, Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas suorganizavo net du renginius.

Pirmasis – kūrybinės dirbtuvės „Piešiu Ispaniją“ – vyko Kauno „Varpo“ gimnazijoje. Visą pamoką moksleiviai dideliuose lapuose su Ispanijos kontūrais piešė tai, kas jiems asocijuojasi su šia šalimi. Dažniausiai saulės šalies simboliais moksleiviai rinkosi jūros bangas, palmes, tradicinius Ispanijos patiekalus, futbolo atributiką, pilis ir valstybės vėliavą. Kai kurių mokinukių išradingumas maloniai nustebino – renginio vedėjoms net kilo mintis kada nors surengti šių piešinių parodėlę.

Antrasis renginys – „Mūsų vaikystės telenovelės“ – vyko Vytauto Didžiojo universiteto Didžiosios salės fojė. Daug smalsuolių nekantriai laukė telenovelės „Primavera en español“ premjeros ir interaktyvaus vaidinimo. Tačiau prieš premjerą trys žavios merginos – Vigilija, Justė ir Gintarė – žiūrovams papasakojo įdomybių apie Argentinos, Meksikos ir Venesuelos telenoveles. Taip pat buvo prisiminti juokingiausi telenovelių epizodai bei kiti kuriozai.  Tačiau pasakojimas neužtruko ilgai – netrukus, paskelbus premjeros pradžią, žiūrovai dėmesį nukreipė į ekraną. Susirinkusiems buvo pristatyta telenovelė, kurią režisavo ir suvaidino patys M. de Cervanteso klubo nariai. Telenovelė truko 10 minučių, bet per tą laiką žiūrovai pamatė daug meilės, intrigų ir šypsenų. Parodyta istorija tikrai įsimintina, todėl verta ją papasakoti išsamiau.


Pagrindinė telenovelės herojė, vargšė Marija, neteko šeimos – jos namai supleškėjo kaip zefyras ant laužo. Marija galėjo pasikliauti tik krikštamote Gvadalupe ir geriausiu draugu Chulio. Apverkdama savo dienas, aplaistydama ašaromis kiekvieną pagalvę, ji netikėtai sutiko turtingą jaunikaitį Chavier Alonso Mendoza. Vargštė Marija ir didžiulių turtų paveldėtojas iškart įsimylėjo vienas kitą, nepaisydami piktosios Chavier Alonso merginos. Vėliau Kasandra (tipiška telenovelių blogietė), padedama dar poros klastingų veikėjų, planuoja savo svajonių vestuves. Tačiau kortas piktajai trijulei sumaišo pati vargšė Marija, atsitiktinai įsidarbinusi tų pačių turtuolių namuose. Dar kartą susitikus Chavier Alonso ir Marijai jų meilė iškart suliepsnoja, pora puoselėja viltis apie bendrą ateitį. Toks siužetas bylotų apie laimingą istorijos pabaigą, jei ne klastingas Kasandros melas: ji tvirtina, kad laukiasi Cavier Alonso vaiko. Prasideda drama!

Žiūrovai jau nebesitveria juoku. Tuo metu veiksmas iš ekrano persikelia į realybę – kaukšėdamos aukštakulniais scenoje pasirodo blogietė Kasandra su geriausia drauge Delfina ir jaunikaičio motina senjora Mendoza. Kasandra išsiduoda, kad vietoje jos pilvo paprasčiausiai pūpso rožinis balionas. Tai išgirsta kamputyje pasislėpęs geriausias Marijos draugas Chulio. Jis pradeda dvejoti – sakyti ar nesakyti savo bičiulei nugirstą tiesą, mat jis pats yra nelaimingai ją įsimylėjęs. Kad lengviau apsispręstų, Chulio netgi padaro ne itin elegantišką kūlverstį.

Neilgai trukus prasideda Chaviero ir Kasandros vestuvių ceremonija ir kiekvienam žiūrovui užgniaužia kvapą: ar įvyks ši santuoka? Netikėtai vestuves nutraukia dramatiškai įsiveržęs Chulio, šaukdamas „sustabdykite vestuves!“ ir išrėždamas visą
tiesą. Kasandra, kurios netikras pilvas tučtuojau buvo susprogdintas tarnaitės Karmelitos atnešta adata, besisvaidydama žaibais išlėkė drauge su savo bendrininkėmis. Nieko nelaukęs Chavier Alonzo pasipiršo Marijai ir kunigas sujungė juos santuokos saitais.

Žiūrovus telenovelės pabaiga tiesiog sužavėjo, o vienai laimingajai net pasisekė pagauti jaunosios puokštę (klubo nariai lauks kvietimo į vestuves). Studentai iš šio renginio išsinešė ne tik plačias šypsenas, bet ir nostalgiją, juk telenovelės buvo pirmosios jų ispanų kalbos mokytojos. 
Justė Kazbaraitytė
Jono Petronio nuotraukos


Telenovelė „Primavera en español”:


Pagrindinius vaidmenis telenovelėje „Primavera en español“ atliko:
Pobre Marija – Gintarė Labotakytė
Kasandra – Justina Grigaliūnaitė
Chavier Alonso Mendoza – Armandas Janauskas
Delfina – Greta Purmalytė
Senjora Mendoza – Justė Grabauskaitė
Kunigas (Padre) – Edvinas Gineika
Tarnaitė Karmelita – Brigita Arlauskaitė
Chulio – Valentas Balsys
Krikštamotė Gvadalupė – Paulina Balaišytė

No comments:

Post a Comment