Rask mus Facebook'e!

Monday 6 October 2014

Prasidėjo renginių ciklas, skirtas žymiai ispanistei B. Ciplijauskaitei




Rugsėjo 25-osios vakarą Vytauto Didžiojo universitete įvyko oficialus renginių ciklo „Įėjusi į pasaulio kultūros istoriją“ atidarymas, skirtas lietuvių išeivijos veikėjai, ispanų ir lietuvių literatūros tyrinėtojai, poliglotei, vertėjai, mecenatei profesorei Birutei Ciplijauskaitei pagerbti.

Vakaras buvo pradėtas prof. Birutės Ciplijauskaitės biografijos ir žymiausių pasiekimų pristatymu. Susirinkusiuosius stebino tai, kad ši mokslininkė puikiai moka net septynias pasaulio kalbas, o dar keturiomis skaito ir kalba. Jos paskaitų klausėsi kelių pasaulio žemynų studentai, o Kanadoje ir JAV profesorė dėstė trisdešimtyje universitetų.

Susipažinti su šios daug nusipelniusios mokslininkės istorija ir darbais atvyko garbingi svečiai: p. Carlos Lucini Baquerizo, Ispanijos Karalystės ambasados misijos vadovo pavaduotojas ir oficiali ambasadoriaus vertėja Rasa Petkevičiūtė. Tardamas sveikinimo žodį C. L. Baquerizo žavėjosi Birutės Ciplijauskaitės dosnumu. Svečias teigė, kad mokslininkė, kuri po paskaitų kurso, kurį skaitė VDU magistrantams 1994-iais, savo lėšomis kas vasarą siunčianti vieną VDU studentą į ispanų kalbos kursus Saragosoje, be abejonės, svariai prisideda prie ispanų kalbos ir kultūros puoselėjimo Lietuvoje.

VDU Užsienio kalbų instituto direktorė prof. Nemira Mačianskienė sveikindama susirinkusiuosius džiaugėsi, kad Miguelio de Cervanteso klubo nariams kilo mintis surengti tokį svarbų renginių ciklą ir taip išreikšti padėką B. Ciplijauskaitei. Prisiminimais taip pat dalinosi VDU studentų itin mylimas dėstytojas Bronius Dovydaitis. Asmeniškai profesorę pažįstantis ispanų kalbos specialistas daugelį metų dėstęs VDU, papasakojo kaip anksčiau organizuodavo atranką studentų, kurie norėjo laimėti vardinę profesorės stipendiją. Jo teigimu, tik patys geriausi ir stropiausi išvykdavo mokytis į Ispaniją.

Birutė Ciplijauskaitė jau 20 metų skiria minėtą stipendiją VDU ispanų kalbos studentams. Dalyvauti ciklo „Įėjusi į pasaulio kultūros istoriją“ atidaryme neatsitiktinai buvo pakviesta jau minėtoji vertėja R. Petkevičiūtė. Būtent ji buvo pirmoji šios stipendijos laureatė. Savo kalboje moteris išreiškė didelį dėkingumą profesorei už suteiktą galimybę aplankyti, kaip atrodė tuomet, nepasiekiamą svajonių šalį. „Ši galimybė pakeitė mano gyvenimą. Dabar ispanų kalba – mano darbo įrankis“, - tvirtino vertėja.

Renginyje buvo galima išgirsti ir paskutiniųjų dviejų metų stipendijos laureačių įspūdžius. Vigilija
Žiūraitė į Chaką vyko 2012-ųjų vasarą. Kaip teigė VDU ispanų kalbos dėstytoja ir M. de Cervanteso klubo vadovė, būtent šie kursai paskatino ją pasirinkti dabartinį profesinį kelią ir skleisti ispanišką kultūrą universitete. Tuo tarpu lietuvių filologijos studentė Regina Sabonytė, visai neseniai grįžusį iš Saragosos universiteto kursų, papasakojo apie mažojo Chakos miestelio grožį ir pasidalino neišdildomais įspūdžiais iš saulėtosios šalies.

VDU ispanų kalba besidomintys ir besimokantys studentai yra dėkingi profesorei B. Ciplijauskaitei
ne tik už galimybę vasarą studijuoti Ispanijoje, bet ir už knygomis pagausėjusią biblioteką. Renginio metu VDU Bibliotekos direktorės pavaduotoja Norita Zinkevičienė skaitė profesorės siųstus laiškus ir pristatė universitetui padovanotą knygų kolekciją. Dar 1998 metais išeidama į pensiją B. Ciplijauskaitė pradėjo peržiūrėti savo asmeninę biblioteką ir dalį knygų panoro padovanoti VDU. Šiandieną studentai universiteto bibliotekoje gali rasti apie 700 profesorės atsiųstų leidinių.

Organizatoriai maloniai kviečia ir toliau dalyvauti kituose ciklo „Įėjusi į pasaulio kultūros istoriją“ renginiuose, apie kuriuos daugiau informacijos bus skelbiama VDU UKI ir M. de Cervanteso klubo svetainėse.

No comments:

Post a Comment